32 ungdomsspelare i Kameruns fotbollslandslag fuskar med åldern och åker fast – sedan 2019 ska alla spelare ålderstestas

  9 januari 2023, kl 10.45

  Fiffel med åldrarna har varit ett återkommande problem inom afrikansk ungdomsfotboll, skriver nyhetskanalen Sahara Reporters. Därför bestämde sig fotbollens styrande organ Fifa för att agera, och man började 2019 att begära att samtliga landslag ska testa sina spelare. Deras handleder röntgas med en magnetkamera, och experter säger att metoden med 99 procents säkerhet fastställer åldern.

  Strax innan årsskiftet meddelade Kamerun att av de 30 spelare som ingick i U17-landslaget åkte 21 av dem fast i ålderstestet. Även ersättarna testades, och flera av dem var också äldre än vad de tidigare uppgivit.

  Den förre kamerunske fotbollsstjärnan Samuel Eto’o, flera gånger utsedd till Afrikas bäste fotbollsspelare, är numera president i Kameruns fotbollförbund. Han säger att ”Vi behöver få ett slut på åldersmanipulationen som historiskt har förstört kamerunsk fotbolls rykte.”

  Uniffac Limbe 2023, en kvalturnering till nästa afrikanska mästerskap för U17, skulle ha spelats i helgen, men skjuts upp en vecka på grund av det inträffade, enligt sportglitz.net. Kamerun är de nuvarande titelinnehavarna.

   

   

  Fler notiser