Sexhån mot mordiska mullor i Teheran! Charlie Hebdo fortsätter utmana islam – åtta år efter massakern på redaktionen

  8 januari 2023, kl 15.15

  Frankrikes president Emmanuel Macron twittrade namnen på alla 17 offer som förlorade livet i flera attacker för åtta år sedan, i och runt Paris. Bland dem finns de tolv personer som dödades på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion, skriver AFP.

  Hyllningarna kom några dagar efter att Teheran rasande reagerade på nya karikatyrer som hånade Irans ledarskap i det senaste numret, som dök upp i onsdags. Tidningen hade bjudit in serietecknare att avbilda Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i samband med pågående demonstrationer mot hans teokratiska regim, där kvinnor är hårt utsatta.

  Iranske konstnären Ebrahim, bosatt i Turkiet, deltog i Charlie Hebdos tävling med en bild på Khamenei iklädd bdsm-utstyrsel.

  Framsidans teckning belyser kampen för kvinnors rättigheter, medan andra teckningar använder sex för att förolämpa Khamenei och andra präster. Många karikatyrer pekade på myndigheternas användning av dödsstraff som en taktik för att dämpa protesterna.

  Iran kallade upp Frankrikes ambassadör för ett utvecklingssamtal, och uppmanade regeringen att ställa ”författarna till sådant hat” till svars. Som straff stänger Iran också ett franskt institut i Teheran, som studerar forntida persiska antikviteter.

   

   

  Fler notiser