Knarkkungen El Chapos son grips i Mexiko – Sinaloakartellen slår tillbaka, gatustrider stänger skolor och flygplatser

    7 januari 2023, kl 10.06

    Mexikanska säkerhetsstyrkor tillfångatog i torsdags en son till den fängslade knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán i staden Culiacán. Det sker bara några dagar innan president Biden besöker den amerikanska gränsstaden El Paso. Biden ska träffa lokala tjänstemän för att diskutera situationen vid gränsen.

    Ovidio Guzmán påstås ha hjälpt till att driva sin fars verksamhet sedan ”El Chapo” utlämnades till USA 2017. USA har erbjudit en belöning på upp till 50 miljoner kronor för information som kunde leda till sonen greps, och anklagade honom för att vara en nyckelspelare i den globala Sinaloa-kartellen.

    Efter att Guzmán gripits träffades ett civilt flygplan av skottlossning, liksom ett av flygvapnets plan. Beväpnade män från kartellen satte bilar och lastbilar i brand vid flera korsningar i staden, och myndigheterna rapporterade om 19 vägspärrar. Skolundervisning och sportevenemang fick avbrytas – flygplatser stängdes.

    Sinaloa-kartellen, fortfarande en av de mäktigaste i Mexiko, anklagas av Washington för att utnyttja USA:s opioidepidemi genom att översvämma samhällen med fentanyl, en syntetisk drog som är 50 gånger starkare än heroin.

     

     

    Fler notiser