Fransk borgmästare vill sätta pricken över i sin kamp för jämställdhet mellan könen, lägger till ett ”e” i stadens namn

    6 januari 2023, kl 10.45

    Bertrand Kern, socialistisk borgmästare i staden Pantin utanför Paris, twittrade tidigare i veckan om en betydande insats för jämlikheten mellan män och kvinnor. ”Pantin kommer under ett år att heta Pantine”, rapporterar AFP. Ett substantiv kan ofta göras feminint på franska genom att lägga till bokstaven e på slutet.

    Med den nu berömda bokstaven i stadens namn lyfter man fram ”jämställdhet mellan kvinnor och män” och för att få slut på våld mot kvinnor. Kern hoppas att det ska vara ”en väckarklocka för jämställdheten mellan kvinnor och män som fortfarande inte är perfekt, även om det har skett förbättringar de senaste åren.”

    Men namnbytet verkar till stor del vara symboliskt. Inga vägskyltar kommer att ändras, inte heller i stadens officiella meddelanden.

    Tillkännagivandet har utlöst en ström av hån på sociala medier, med många personer som föreslår opassande feminina alternativ för andra städer i Frankrike. Andra ser det som ett välkommet mediajippo för att återuppliva debatten om könsskillnader, mot bakgrund av omfattande anklagelser om sexuella trakasserier i politiken de senaste åren.

     

     

    Fler notiser