Får alla ljudboksinläsare se sig om efter ett annat jobb snart? Apple lanserar i all tysthet en serie AI-ljudböcker

    6 januari 2023, kl 15.00

    Apple har i tysthet lanserat en katalog med böcker som berättas av artificiell intelligens – ett drag som kan markera början på slutet för mänskliga berättare. Strategin markerar ett försök att utveckla den lukrativa och snabbväxande ljudboksmarknaden, skriver The Guardian.

    Via webbplatsen Apple Books for Authors kan förlag få sina e-böcker konverterade till AI-inlästa versioner. ”Våra digitala röster är skapade och optimerade för specifika genrer. Vi börjar med fiktion och romantik, och tar emot e-böcker i dessa genrer.” Exempel på röster finns tillgängliga på samma webbplats.

    Förläggare, författare och litterära agenter som talade med The Guardian sa att satsningen, om den lyckas, kan få betydande konsekvenser för marknaden. ”När du har riktigt bra skrivande och en riktigt begåvad berättarröst har du något speciellt. Det är värt att investera i”, säger David Caron, medproducent på Kanadas största ljudboksförlag.

    Apple säger att det kan ta upp till en månad för en AI-berättad ljudbok att skapas och godkännas, vilket tyder på att det fortfarande finns ett inslag av manuell granskning i processen.

     

     

    Fler notiser