En amerikansk robotadvokat tar sig an sitt första rättsfall – ger råd till en svarande om vad han ska säga i rätten

    6 januari 2023, kl 11.30

    I februari skrivs historia i en domstolsförhandling när den tilltalade blir företrädd av artificiell intelligens. Tekniken härrör från företaget Do Not Pay, som grundades 2015 av en dåvarande färsk student på Stanford University.

    Världens första robotadvokat kommer att installeras på den tilltalades mobil, som lyssnar på allt tal i rättssalen innan den sedan instruerar svaranden om vad han ska säga. Platsen för domstolen, anklagelserna och namnet på svaranden hålls hemliga, skriver New Scientist.

    ”Allt handlar om språk, och det är vad advokater tar tusentals eller tiotusentals kronor i timmen för att hantera”, säger grundaren Joshua Browder, som tror att den här tekniken en dag kommer att ersätta advokater. ”Många advokater begär alldeles för mycket pengar för att kopiera och klistra in i dokument. Jag tror att de definitivt kommer att ersättas, och de bör bytas ut.”

    Den första roboten användes för att överklaga p-böter i Storbritannien, men verksamheten har sedan dess utökats till USA. En annan AI finns i Kina, och domarna måste rådgöra med den innan de får fatta något domstolsbeslut.

     

     

    Fler notiser