USA:s regering godkänner nu användningen av världens första vaccin för honungsbin – nytt vapen mot en farlig sjukdom

    5 januari 2023, kl 14.30

    Den amerikanska regeringen har godkänt världens första vaccin för honungsbin, vilket väcker förhoppningar om ett nytt vapen mot sjukdomar som ödelägger bikolonier. Bina är nödvändiga för att pollinera grödor som används i matindustrin.

    ”Vårt vaccin är ett genombrott för att skydda honungsbin”, säger Annette Kleiser, vd för Dalan Animal Health. ”Vi är redo att förändra hur vi tar hand om insekter, vilket påverkar livsmedelsproduktionen på en global skala”, rapporterar The Guardian.

    Vaccinet kommer till en början vara tillgängligt för kommersiella biodlare för att stävja yngelröta, en världsomfattande sjukdom för bin som inte går att behandla. I delar av USA drabbas var fjärde bisamhälle, som då omgående måste brännas. Man måste också administrera antibiotika för att förhindra ytterligare spridning.

    USA är särskilt beroende av ambulerande honungsbikolonier för att stödja sin matpollinering, med bikupor som rutinmässigt transporteras över hela landet för att pollinera allt från mandel till blåbär. Vilda biarter minskar drastiskt på grund av förlust av livsmiljöer, bekämpningsmedel och klimatkrisen.

     

     

    Fler notiser