Syntetvävnad ger minigrisar stånd igen – forskare tror sig kunna råda bot på manlig impotens och krånglande krökta kukar

  5 januari 2023, kl 15.15

  Kinesiska forskare använder konstgjord vävnad för att återställa erektil funktion hos grisar, en lovande utveckling för att längre fram kunna reparera penisskador hos människor. ”Det här är ett område som har fått litet uppmärksamhet, men det relaterade behovet är enormt”, säger Xuetao Shi, författare till studien som publicerats i vetenskapstidskriften Matter.

  Forskarna säger att uppskattningsvis 50 procent av män 40–70 år upplever någon form av erektil dysfunktion. Fem procent lider av Peyronies sjukdom, peniskrökning, vanligen orsakad av skador under sex, som kan kräva kirurgisk behandling.

  Till en början undersökte forskare om det gick att använda andra vävnader från kroppen som plåster, men de avvisas ibland av immunsystemet. Istället skapade man en syntetisk vävnad som efterliknar den naturliga vävnadens elasticitet.

  I studien testade forskarna den konstgjorda vävnaden på miniatyrgrisar med skador på den erektila funktionen, som åter fungerade ”likt den för normal penisvävnad”. Forskarna kommer också att utforska tekniker för att reparera andra vävnader, inklusive hjärtat och urinblåsan.

   

   

  Fler notiser