Amazon säger upp över 18 000 anställda, vilket är fler än väntat; procentuellt sett är avskeden på Meta betydligt större

    5 januari 2023, kl 13.00

    Att över 18 000 anställda på Amazon, 1,2 procent, får sluta är den största minskningen under det senaste året hos de stora teknikföretagen, skriver The Wall Street Journal. Nedskärningarna förutspåddes i november till att omfatta 10 000 personer, men antalet har ökat i takt med hur branschen påverkas av den ekonomiska osäkerhet som råder.

    Amazon var en av de största vinnarna under pandemin, när kunderna hellre handlade online än i fysiska butiker. För att hålla jämna steg med efterfrågan fördubblade Amazon sitt logistiknätverk, och anställde hundratusentals personer.

    När pandemirestriktionerna upphörde återgick konsumenterna till stor del att åter handla i fysiska butiker, och Amazon inledde en bred kostnadssänkande översyn för att trimma olönsamma enheter. Man tillkännagav senare ett företagsomfattande anställningsstopp, innan beslutet att låta anställda gå meddelades.

    Även andra stora företag har sagt att de haft för hög tillväxttakt. Ett exempel är Meta som minskar personalen med 11 000 anställda vilket motsvarar mer än 13 procent av personalen, och trenden fortsätter hos andra teknikföretag.

     

     

    Fler notiser