USA genomför den första avrättningen av en transsexuell person – dömdes för att ha mördat en tidigare flickvän 2003

    4 januari 2023, kl 15.45

    Amber McLaughlin, 49 år, avrättades sent i går i ett fängelse i Missouri – det är den första avrättningen av detta slag i USA, meddelar AFP. Hon fick sitt dödsstraff för att 2003 ha mördat en tidigare flickvän, innan McLaughlin bytte könsidentitet från man till kvinna.

    Offret, Beverly Guenther, förföljdes under lång tid och McLaughlin fick till slut ett besöksförbud. Guenther våldtogs en dag på väg hem från jobbet, knivhöggs till döds och dumpades nära Mississippifloden.

    Försvarsadvokaterna påtalade att McLaughlin haft en orolig barndom och lidit av psykiska problem, samt att adoptivpappan brukade slå henne med en batong och använde en elpistol för att straffa henne. Advokaterna sa också att ”hon i tysthet kämpade med sin identitet, och brottades med vad vi nu förstår är könsdysfori.”

    Juryn fann McLaughlin skyldig till mord, men kunde inte komma överens om straffet. Domaren gick då in och dömde ut dödsstraff, vilket är tillåtet i Missouri såväl som i Indiana. Lokala media sa att McLaughlin började sin könsövergång de senaste åren, men stannade kvar i fängelsets avdelning för dödsdömda män.

     

     

    Fler notiser