Medgrundare till ett konstnärskollektiv med normkritisk amerikansk ursprungsbefolkning avslöjas som en vanlig vit kvinna

    4 januari 2023, kl 14.00

    Medgrundaren av ett normkritiskt konstnärskollektiv för ursprungsbefolkningen i Wisconsin, Kay LeClaire, gick under namnet Nibiiwakamigkwe. Hon sa sig också ha ”två andar”, en term som många urbefolkningar använder för att beskriva en icke-binär könsidentitet.

    Sedan 2017 har LeClaire gjort anspråk på att ha rötter i flera grupper av ursprungsbefolkningar, skriver nyhetskanalen Madison 365. Nu avslöjar släktforskare att hon inte har någon som helst anknytning till några urinvånare.

    Under de senaste åren har LeClaire, som är medlem och delägare i ett konstnärskollektiv, fått flera konstnärsstipendier, en betald studieplats vid universitetet i Wisconsin, anlitats som talare och deltagit i många konstutställningar. Allt baserat på en etnisk identitet som var helt påhittad.

    I ett uttalande till Madison 365 meddelar LeClaire att hon är ledsen. ”Det jag kan göra nu är att utlova förändring.” Hon kommer inte besöka kollektivets lokaler, hoppar av alla uppdrag och projekt, avstår från alla bidrag och kommer inte att söka nya anslag. Alla ”kulturellt relaterade föremål” återlämnas också.

     

     

    Fler notiser