Kung Carl XVI Gustaf är fortfarande inte nöjd med att successionsordningen ändrades 1980 – dokumentärfilmare är förvånad

  4 januari 2023, kl 14.45

  I en ny dokumentär om kungahuset säger kung Carl XVI Gustaf att det var ”ganska märkligt” att ändra tronföljden när prins Carl-Philip föddes. Successionsordningen ändrades 1980, varpå den då knappt ett år gamla prinsen inte längre hade rollen som tronföljare, en uppgift kronprinsessan Victoria fick. Ett beslut som kung Carl XVI Gustaf fortfarande inte är bekväm med, skriver SVT Nyheter.

  ”Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född, och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag”, säger kungen i dokumentärserien Sveriges sista kungar.

  Producenten Göran Ellung blev förvånad. ”När det skedde [1980] kan man ju förstå att han hade lite funderingar. Nu 40 år senare, och med alla de förändringar som skett i samhället, tycker jag att det är mycket märkvärdigt”, säger han i SVT:s Aktuellt.

  Ellung säger vidare att ”grundlagar fattas av riksdag och regering, och i det här fallet går han faktiskt emot vad grundlagen säger. Den säger att äldsta barn, oavsett kön, ska ärva kronan.”

   

   

  Fler notiser