Flytta från Tokyo, få 73 000 kronor per barn – det är Japans erbjudande för att locka fler att flytta ut på landet

    3 januari 2023, kl 14.30

    Japans befolkning fortsätter minska, och födelsetalen ligger på 1,3 barn, långt under de 2,1 som behövs för att upprätthålla den nuvarande befolkningsstorleken. Befolkningen blir allt äldre, och nu försöker regeringen att få fler att vilja flytta ut från Tokyo till mindre hippa delar av landet. Där kan familjerna få bättre förutsättningar att växa.

    Tokyo har 35 miljoner invånare, så trycket på infrastrukturen är betydande. Från och med april får familjer som flyttar bort från Tokyo 73 000 kronor per barn i kontant bidrag. 1 300 kommuner, 80 procent av landet, har anslutit sig till programmet, som hoppas dra nytta av en förändring i allmänhetens attityder till livskvalitet som tog fart under pandemin.

    De som flyttar måste 1) säkra ett arbete på ett litet eller medelstort företag, 2) distansarbeta eller 3) starta ett nytt företag. De måste bo i sina nya hem i minst fem år, annars får de betala tillbaka pengarna de fått.

    Antalet nyfödda i Japan är nu det lägsta sedan registren började föras 1899. Däremot uppgår antalet hundraåringar till mer än 90 500 – jämfört med endast 153 personer 1963.

     

     

    Fler notiser