Två linderödsgrisar på hälsingegård i Ovanåker överlever trolig vargattack på julaftonsmorgonen – hagen full med blod

    2 januari 2023, kl 13.30

    Nina Östman driver en hälsingegård i Ovanåker, inte långt från Edsbyn, Gävleborg. Här bevarar hon bland annat linderödsgrisar, Sveriges enda lantrasgris av den äldre typen. De trivs bäst om de får vara utomhus året runt, men det innebär också att det kan komma oväntat besök.

    ”När vi kom ut här till grisarna på morgonen var hagen full med blod”, säger Östman till SVT Nyheter. En av de mindre grisarna hade blivit skadad på ena örat, med tecken efter vargtänder. ”Vi kunde konstatera att det har varit en varg som kommit in.”

    Det var blodspår också efter vargen, som hade flytt efter att två av linderödsgaltarna försvarat sig. ”Det kanske var på håret, men de var två stycken som kunde försvara sig. Det är fantastiskt att de klarar sig mot en varg, och det har man också tidigare konstaterat.”

    Linderödsgrisen, eller skogsgrisen som den också kallas, är en av Sveriges äldsta grisarter. Östman tror att överlevnad också på vintern ligger i deras gener. De är vår enda oförädlade lantras, med en stor variation inom arten. Den ingår i ett viktigt bevarandearbete; i dag finns 300 av dem i Sverige.

     

     

    Fler notiser