Nasa-chef varnar för att Kina kan komma att göra anspråk på territorium på månen om de vinner en ny rymdkapplöpning

    2 januari 2023, kl 12.00

    Nasa-administratören Bill Nelson, tidigare astronaut och senator från Florida, varnade för att det är fullt möjligt att Kina skulle spärra av de mest resursrika områdena på månens yta om de etablerar en närvaro där först, rapporterar Politico.

    ”Det är ett faktum: vi är mitt i en rymdkapplöpning”, sa han till nyhetsbyrån. ”Vi måste se till att Kina inte etablerar en bas på månen under sken av vetenskaplig forskning. Och det är inte bortom möjligheterna att de säger: ’Håll er undan, vi är här, det här är vårt territorium’.”

    Nelson fortsatte med att visa på Kinas aggression i Sydkinesiska havet, där den kinesiska regeringen rutinmässigt gjort anspråk på suveränitet över områden som tillhör andra länder. Kinesiska investeringar i rymdflyg och annan raketteknik kommer mitt i en pågående kapprustning med USA och Ryssland.

    Under 2022 etablerade Kinas spirande rymdprogram en ny rymdstation. Nasa arbetar med sin Artemis-serie för uppdrag till månen, och skickar flera robotar till Mars för att samla in data om planetens jord, atmosfär och potentiella landningszoner för ett bemannat uppdrag.

     

     

    Fler notiser