Fyra stora kryssningsrederier lägger till vid förbjudna hamnen i Kuba – nu får de betala böter på en miljard kronor var

    1 januari 2023, kl 17.15

    Fyra kryssningsrederier får betala över fyra miljarder kronor i böter för att ha använt en hamn i Havanna, som nationaliserades av den kubanska regeringen 1960. Kryssningsföretagen får dessutom betala omfattande rättegångskostnader.

    De som trotsade förbudet och gjorde hamnstopp i Havanna – Carnival Cruise Lines, MSC Cruises, Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line – hade ”fått betydande mängder intäkter, i miljardklassen, från deras olagliga trafik”, meddelade domaren Beth Bloom, enligt AFP.

    USA införde ett ekonomiskt embargo mot Kuba 1962. President Obama lättade på villkoren 2016, och tillät kryssningsrederier att göra korta stopp vid Kuba. President Trump ändrade sedan det beslutet. Men den aktuella domen vilar på en bestämmelse i en lag från 1996, Helms–Burton Act, som varit inaktiv fram till nu.

    Kongressen ville motverka investeringar på Kuba genom att tillåta alla amerikaner, vars tillgångar exproprierats av Castro-regeringen, att stämma de som tjänade på användningen av dem. I det här fallet hade det amerikanska företaget Havana Docks tidigare koncessionen till hamnanläggningen.

     

     

    Fler notiser