75 vargar får skjutas i största vargjakten sedan licensjakten återupptogs 2010 – omfattar revir i fem vargtätaste länen

  1 januari 2023, kl 18.15

  Årets stora jakt omfattar 12,5 revir i de fem vargtätaste länen; Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland. Det halva reviret förklaras med att tre av reviren delas med Norge, och kan därför bara till hälften räknas in i den svenska jaktkvoten, meddelar SVT Nyheter.

  Jakten är den största sedan licensjakten återupptogs 2010, och välkomnas av jägarna. ”Vargstammen är den största vi har haft i modern tid”, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägareförbundet.

  Flera organisationer har överklagat jaktbesluten, men utan resultat. ”Man blir uppgiven. Det kommer rapport efter rapport om att vargstammen har stora problem, men man tar det inte på allvar”, säger Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg

  Enligt den senaste inventeringen finns det just nu 460 vargar i Sverige. Totalt får 75 vargar fällas i vinterns jakt, att jämföras med de 203 som fällts under samtliga licensjakter sedan 2010; i snitt 15 per år. Enligt länsstyrelsernas jaktbeslut är syftet med rekordjakten att minska koncentrationen av vargstammen i de områden där den är som tätast.

   

   

  Fler notiser