Nytt år, nya löften, nya lagar – dina omärkta katter måste registreras, och krav på demokrati i konfessionella skolor

    31 december 2022, kl 08.49

    Skatten på alkohol höjs med en procent för sprit, fem procent för öl och vin. Den torra roséchampagnen Fleur de Miraval Rosé kostar snart mer än 3 400 kronor istället för som i dag blott 3 290 kronor. Men andra sidan stannar en burk med sällskapsdrycken Ey’bro kvar under tian. Du som hjälper statskassan genom att bruka cigaretter, snus och övrig tobak får betala tre procent mer, utöver den årliga indexeringen.

    Annat som kan uppmärksammas är att bensin- och dieselskatten sänks med 80 öre per liter i tre år, ett nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck inrättas och det ska bli enklare för kommuner att erbjuda våldsutsatta hjälp att hitta boende.

    Det blir förbjudet att röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten. Kraven på konfessionella skolor höjs – lämplighetsprövningen omfattas snart också av ett demokrativillkor.

    Kattägare måste märka och registrera katterna, och företag som producerar plastprodukter av engångstyp får med en fast års- och en rörlig produktavgift vara med att betala kommunernas kostnader för att städa upp skräp.

     

     

    Fler notiser