Apple stäms för ”rasfördom” – Apple Watch funktion att avläsa syrehalten i blodet utgör ett problem för svarta personer

    30 december 2022, kl 17.15

    New York-bor har lämnat in en grupptalan mot Apple, som påstås diskriminera svarta genom sättet som Apple Watch kontrollerar syremättnaden i blodet. Tekniken bakom klockans pulsoximeterfunktion är enligt personerna bakom stämningen ”betydligt mindre exakt när det gäller att mäta blodets syrenivåer baserat på hudfärg”.

    Stämningen baseras på studier som genomfördes under pandemin, som enligt uppgift bekräftar den kliniska betydelsen av ”rasfördomar” i samband med pulsoximetri. Medan traditionella fingertoppspulsoximetrar, som används av läkare, mäter Apple Watch blodets syrenivå från handleden.

    ”Även om en nyligen genomförd studie drog slutsatsen att [Apple Watch] kunde upptäcka minskad syremättnad i blodet i paritet med pulsoximetrar av medicinsk kvalitet, misslyckas [Apple] med att erkänna bristerna i pulsoximetri i allmänhet med avseende på färgade personer”, står det i stämningsansökan, rapporterar Independent.

    Domstolen ska ta ställning till om Apple medvetet mörkar funktionen med pulsoximetri för svarta människor och om verksamheten bygger på rasfördomar, eller om det handlar om något annat.

     

     

    Fler notiser