Pakistansk våldtäktsman friges efter avtal om att han ska gifta sig med offret – byrådets äldste står bakom uppgörelsen

    29 december 2022, kl 10.55

    I maj dömdes 25-årige pakistanske Dawlat Khan till livstids fängelse efter att ha våldtagit en döv kvinna. Khan greps efter att hans ogifta offer födde ett barn, och ett faderskapstest visade att han var barnets biologiska far. I måndags släpptes han från fängelset, efter att domstolen godkänt en förlikning med offret.

    ”Våldtäktsmannen och offret kommer från samma släkt”, säger Amjad Ali, Khans advokat, till AFP. ”Båda familjerna har lappat ihop situationen efter att en överenskommelse nåddes med hjälp av det lokala byrådets äldste.”

    Beslutet upprör rättighetsaktivister, som säger att det legitimerar sexuellt våld mot kvinnor i ett land där de flesta av våldtäkterna aldrig rapporteras. Av de fall som trots allt går till domstol blir färre än tre procent av våldtäktsmännen dömda, enligt aktivistgruppen AGHS Legal Aid Cell.

    Våldtäkter är notoriskt svåra att åtala i Pakistan, där kvinnor ofta behandlas som andra klassens medborgare. Få fall rapporteras på grund av det sociala stigmat, samt bristande utredningar. Luddig åklagarpraxis och förlikningar utanför domstol bidrar till situationen.

     

     

    Fler notiser