Människohår återvinns i Belgien för att skydda miljön – används för att absorbera olja och annat som förorenar naturen

    29 december 2022, kl 19.15

    I Dalarna fanns fordom hårkullor som gjorde smycken av hår; numera är den marknaden tämligen begränsad. Men den belgiske entreprenören Patrick Janssen för traditionen vidare med hjälp av allt hår som frisörerna klipper, låt vara att det inte är konst han producerar.

    ”Våra produkter är mer etiska eftersom de tillverkas lokalt. De är inte importerade från andra sidan planeten”, säger han till Reuters. ”De är gjorda här för att hantera lokala problem.” Nej, det är inte peruker det handlar om, men sanering av oljespill och andra kemikalier.

    För några hundralappar per år samlar Janssen in håret från frisörerna istället för att det sopas upp och slängs, de får även ett klistermärke att sätta upp i salongen. Sedan förvandlas håret till toviga fyrkanter för att kunna absorbera olja och andra kolväten som förorenar miljön. Ett kilo hår kan suga upp sju till åtta liter spillolja, och fungerar även i kontaminerade dagvattenledningar.

    Genom extraktion av hårets keratin kan läkare behandla brännskador. Företaget använder också det återvunna håret för att tillverka de returpåsar som går ut till frisörerna.

     

     

    Fler notiser