Två nya mineraler som aldrig tidigare setts på jorden upptäcks i massiv meteorit – ledtrådar till hur asteroider bildas

    28 december 2022, kl 13.45

    Ett forskarlag har upptäckt minst två nya mineraler som aldrig tidigare påträffats i naturen i en meteorit som hittades i Somalia. Den nionde största meteoriten som någonsin upptäckts väger 15 ton; en bit på 70 gram skickades till universitetet i Alberta för klassificering.

    Chris Herd, intendent för universitetets meteoritsamling, upptäckte att vissa delar av provet inte kunde identifieras, skriver CNN. Han vände sig därför till universitetets expert Andrew Locock, som har erfarenhet av att beskriva nya mineraler. Han sa: ”Du har minst två nya mineraler där inne.”

    Det ena av de nya mineralerna har fått namnet elaliite, efter meteoritens namn El Ali; den hittades nära staden El Ali i centrala Somalia. Det andra förärades med benämningen elkinstantonite, efter den planetariska forskaren Lindy Elkins-Tanton.

    Meteoritens framtid är osäker, säger Herd. Den har flyttats till Kina i jakt på en köpare som är intresserad av nya material. Det återstår att se om ytterligare prover kommer att finnas tillgängliga för vetenskapliga ändamål – man hoppas bland annat lära sig mer om hur asteroider bildas.

     

     

    Fler notiser