En fjärde ledamot i den skandaldrabbade japanska regeringen avgår nu efter anklagelser om mutor och brott mot vallagen

    28 december 2022, kl 13.00

    Japans premiärminister Fumio Kishida avslutar året med en hård politisk motvind efter att också ledamoten Kenya Akiba tvingas avgå, meddelade tv-kanalen NHK i går. Han har ansvarat för att övervaka återuppbyggnaden av områden som drabbades av Japans massiva jordbävning och tsunami 2011.

    Akiba har kämpat mot anklagelser om att vara inblandad i brott mot vallagar, samt att ha förbindelser med Familjefederationen för Världsfred och Enighet, rapporterar Reuters. Det regerande partiets nära kopplingar till den religiösa gruppen, som kritiker säger är en sekt, avslöjades efter mordet på den tidigare premiärministern Shinzo Abe.

    Samröret med sekten ses som en anledning till Kishidas låga stöd bland väljarna. Nyhetsbyrån Kyodo rapporterade på fredagen att Kishida övervägt byta ut några av sina ministrar i ett försök att öka populariteten bland väljarna. ”Allt jag kan säga är att vi måste göra nödvändiga förberedelser.”

    Kishida planerar också att ersätta ministern Mio Sugita, rapporterade Kyodo, med hänvisning till flera oidentifierade regeringskällor. Hon har bland annat anklagat sexuella minoriteter för att vara “improduktiva”.

     

     

    Fler notiser