Sydkorea tillåter sexdockor – en årslång debatt om hur mycket regeringen kan styra individers privatliv når sitt slut

    27 december 2022, kl 12.30

    Nu upphäver Sydkorea sitt förbud mot importerade sexdockor i naturlig storlek, vilket avslutar den årslånga debatten om hur mycket regeringen får lägga sig i medborgarnas privatliv. Import av sexdockor som liknar barn eller specifika individer fortsatt förbjudet.

    Även om det inte funnits några formella lagar som förbjuder importen, så har tusentals exemplar beslagtagits av tulltjänstemän. De har lutat sig mot en klausul som förbjuder importerade produkter som ”skadar landets vackra traditioner och offentliga moral”, skriver New York Post.

    Importörer tog flera fall till domstol, där det fastställdes att dockorna används i privata utrymmen och därmed inte undergräver den allmänna värdigheten. Dessutom anses de importerade dockorna vara av högre kvalitet än de som tillverkas lokalt.

    Tullmyndigheten säger att de behåller tidigare beslagtagna sexdockor, men att importörerna kan begära att de återlämnas. Lee Sang-jin, tidigare chef för en importbutik, kallade beslutet ”rimligt”, men säger också att regeringen slösat med skattebetalarnas pengar för att bekämpa importörernas stämningar i domstol.

     

     

    Fler notiser