Inkludering gäller inte riktigt alla; målning i Nederländerna fortsätter att uppröra kvinnliga anställda på universitet

    27 december 2022, kl 13.15

    I november berättade vi om kalabaliken som en målning på ett universitet i Nederländerna skapade. Konstverket, med universitetets styrelse, årgång 1974, upprörde kvinnliga anställda och studenter som ansåg att den stöttade patriarkatet. Än värre var att männen på målningen dristade sig till att röka.

    Tavlan försvann tillfälligt, men återfördes snart till sin plats. Det hindrade inte dock inte Koen Caminada, professor i skatte- och socialpolitik, att medelst direkt aktion under ett möte ta ner tavlan, och vända den mot väggen, meddelar The Guardian.

    Det fick den tidigare ministern och läraren vid universitetet i Leiden, Uri Rosenthal, att gå i taket. Han beskrev Caminadas agerande som en skam och ett exempel på dumhet av ”så kallade intellektuella professorer”. Rob de Wijk, professor i internationella relationer, sa att handlingen var ett försök att ”skriva om historien”.

    Universitetets rektor, Annetje Ottow, säger att en kommitté ska utreda saken. ”Alla känner sig inte representerade av detta ikoniska verk.”

     

     

    Fler notiser