”Väck mig på våren!” – är mänsklig dvala nyckeln till ett bemannat uppdrag till Mars? Tidiga människor sov hela vintern

  27 december 2022, kl 14.00

  En björn ute i skogen kan utan problem sova gott i sex månader, och nu funderar forskare om också människor skulle kunna drömma sig fram under framtida långturer till Mars. Marina Blanco, forskare vid Duke University i USA, har studerat viloläget hos dvärglemurer, och säger till tidningen Good Health: ”Att framkalla viloläge hos människor kan vara närmare vetenskap än fiktion.”

  Forskarkollegan Michael Ambler, föreläsare vid universitetet i Bristol, säger att utmaningen ligger i när blodflödet plötsligt återställs till en vävnad som fått sin tillförsel blockerad, som efter en hjärtattack eller en stroke. Om man däremot kyls ner, så minskar riskerna avsevärt.

  Och fynd från den spanska Sima de los Huesos-grottan visar att tidiga människor kan ha överlevt extrem kyla för hundratusentals år sedan genom att sova hela vintern, enligt en artikel i tidskriften L’Anthropologie.

  Blanco säger vidare att människor redan har generna för att övervintra, men vi måste ta reda på hur vi ska aktivera, reglera och koordinera processerna. En resa till Mars tar runt nio månader.

   

   

  Fler notiser