Filmas när de kastar sten – elva frias för våldsamt upplopp under korankravallerna i Rinkeby; råkade bara vara på plats

  26 december 2022, kl 14.30

  I påskas tog Rasmus Paludan fram tändstickorna i Rinkeby för att elda upp en koran. Oroligheter utbröt, som snabbt eskalerade till upplopp i tre omgångar. Snart haglade stenarna över de poliser som kommenderats till platsen för att upprätthålla ordningen.

  Flera personer greps på plats, och många andra kunde senare identifieras med hjälp av de filmer som visade förloppet när de kastade sten på polisen. Trots polisens bevisföring frias samtliga elva personer från åtalet om våldsamt upplopp.

  Tingsrätten anser att det är tveksamt om de åtalade deltagit i en folksamling, vilket krävs för att man ska kunna dömas för våldsamt upplopp. Även om de ses kasta sten, så anser inte domstolen att det går att säga att det var riktat mot någon polis eller något polisfordon.

  De åtalade har förnekat våldsamt upplopp. De flesta av dem säger sig ha råkat hamna på platsen då de var på väg till Rinkeby torg för att handla, blev upprörda när de såg Paludan och kastade sten för att hindra honom från att bränna koranen. Ingen av dem ville egentligen skada några poliser, och en kastade bara en näve grus.

   

   

  Fler notiser