22 döda i brand på illegalt ålderdomshem i Sibirien – pastor som var ansvarig för verksamheten har gripits som misstänkt

  24 december 2022, kl 15.45

  22 personer dödades i en brand i ett ålderdomshem i den ryska staden Kemerovo i Sibirien. Ålderdomshemmet var illegalt och drevs utan myndigheternas kännedom.

  Branden utbröt på lördagsmorgonen. Orsaken är ännu inte känd. Enligt nyhetsbyrån Tass har en person gripits som misstänkt – en pastor som var ansvarig för äldreboendet.

  ”Vi sov när huset började brinna”, berättar en överlevande för den ryska nyhetsbyrån Baza, ”De som kunde sprang ut, men alla andra blev kvar och brändes eller kvävdes till döds”.

  Det är inte första gången under de senaste åren som en brand orsakar dödsfall på ett ryskt ålderdomshem. 2020 omkom 11, personer i Magnitogorsk i en brand på ett hem för äldre, och 14 dog i två olika bränder i Moskva.

  På vårdinrättningar för äldre eller handikappade, där verksamheten inte registrerats hos myndigheterna utförs inga brandinspektioner. Sergej Tsiviljov, som är regionens guvernör har nu beordrat brandskyddsmyndigheterna att genomföra inspektioner på alla vårdhem som inte är registrerade.

   

   

  Fler notiser