Namnstriden om Boxholmsosten avgjord – Arla stämde 2021 den nya ägaren av mejeriet för varumärkesintrång

    23 december 2022, kl 10.25

    Sedan Arla lade ner sin osttillverkning i Boxholm har turerna varit många när det gäller Boxholmsosten. Ett nytt mejeri, Glada bonden, flyttade in i lokalerna, och började tillverka en egen Boxholmsost. De menade att de måste få ha med ortsnamnet på produkterna, då osten tillverkas i Boxholm.

    Det höll Arla inte riktigt med om, och vände sig till Patent- och marknadsdomstolen som kom fram till att namnet bara fick användas av Arla, fram till att det var dags för huvudförhandling i namnstriden. Då överklagade Glada bonden, och sålde då de censurerade ostarna utan något egentligt namn.

    I går kom så den nya domen; det är bara Arla som har rätt till “Boxholm” i produktnamnet. Domstolen förbjuder Glada bonden att använda det egna namnet Äkta Boxholms, annars hotar vite om 500 000 kronor. Bolaget ska också ersätta Arlas rättegångskostnader med 1 617 865 kronor, rapporterar SVT Nyheter.

    Huruvida ostarna, som funnits sedan 1890, får något nytt namn är inte klart; just nu är det ost ”från Boxholm” som gäller. En är kryddosten med spiskummin och nejlika, som säkert ställs fram på Boxholmsbornas julbord.

     

     

    Fler notiser