Den nu 78-årige franske seriemördaren Charles ”Ormen” Sobhraj släpps fri från fängelset i Nepal på grund av hälsoskäl

    22 december 2022, kl 18.45

    Charles Sobhraj, som begick en rad mord över hela Asien på 1970-talet, och porträtterades i Netflix-serien The Serpent (2021), förväntas i dag bli frisläppt från fängelset i Nepal. Landets högsta domstol beslutade i går att Sobhraj, 78 år, som suttit i fängelse sedan 2003 för två mord på 1970-talet, skulle släppas tidigt av hälsoskäl.

    Sobhraj genomgick en hjärtoperation 2017; hans frisläppande är i överensstämmelse med lagen som tillåter en frigivning av sängliggande fångar som avtjänat tre fjärdedelar av sitt straff. Epitet ”Ormen” kom från hans förmåga att anta andra identiteter.

    Sobhraj, en fransk medborgare av vietnamesiskt och indiskt ursprung, började resa jorden runt i början av 1970-talet, och fastnade för Thailands huvudstad Bangkok. Han utgav sig för att handla med ädelstenar, blev vän med sina offer, många av dem västerländska ryggsäcksturister, innan han drogade, rånade och mördade dem.

    ”Han föraktade ryggsäcksturister, han såg dem som usla unga drogmissbrukare”, sa den australiensiska journalisten Julie Clarke, som intervjuade Sobhraj, till AFP 2021. ”Han ansåg sig vara en kriminell hjälte.”

     

     

    Fler notiser