Förbereder terrordåd i Danmark – två män och en kvinna döms till fängelse och utvisning; en av dem får 16 års fängelse

    21 december 2022, kl 15.00

    I torsdags fann en dansk domstol den 35-årige Ali Al Masry skyldig till förberedelse till terrorism, samt finansiering och främjande av terrorism. Han greps 2021 tillsammans med sin syriske bror och irakiskfödda danska fru i en gemensam dansk-tysk polisinsats.

    I 35-åringens hem hittades kemikalier som kunde användas till en bomb, skjutvapen, ammunition och flera stålkulor. Mannen sa sig vara oskyldig, och hävdade att de tolv kilona med pulver och kemikalier var avsedda för ett fyrverkeri.

    ”Vi har inte fått reda på var ett terrordåd skulle ske, men vi är av den klara övertygelsen att vi med gripandena förhindrat att en attack genomförts”, säger åklagarna John Catre Nielsen och Kirsten Jensen, uppger danska Netavisen.

    Masry fick 16 års fängelse, vilket är det längsta straff som hittills dömts ut för terrorbrott i Danmark (livstids fängelse är det högsta tillåtna, enligt lagen). Mannens fru och bror fick nio respektive sex månaders fängelse. Masry och brodern utvisas när straffet är avtjänat. Totalt har 13 personer suttit häktade, men anklagelserna mot de övriga har tidigare lagts ned.

     

     

    Fler notiser