Talibanerna förbjuder afghanska kvinnor från universitetsutbildning – ”Jag vet inte hur jag ska trösta dem” säger lärare

  21 december 2022, kl 13.30

  Inga kvinnor i talibanernas Afghanistan får studera på universitet, säger ministern för högre utbildning, Neda Mohammad Nadeem, i ett brev till alla statliga och privata universitet. ”Ni är alla informerade om att genomföra den nämnda ordern om att avbryta utbildning av kvinnor tills vidare”, uppger AFP.

  ”Mina kvinnliga studenter är förtvivlade, och jag vet inte hur jag ska trösta dem”, säger en lärare, som vill vara anonym av rädsla för repressalier. ”En av dem flyttade till Kabul från en avlägsen provins och övervann så många svårigheter, men hon kom in på ett prestigefyllt universitet här. Alla hennes förhoppningar och drömmar krossades i dag.”

  Läraren säger vidare att talibanerna ”kan uppfattas som en förändrad grupp med smartphones, konton på sociala medier och fina bilar, men de är samma talibaner som nekade mig utbildningen [i slutet av 1990-talet], och som nu dödar mina elevers framtid.”

  De flesta afghanska tonårsflickor har redan förbjudits från att gå på gymnasiet. Kvinnorna är förbjudna att resa utan en manlig släkting, och får inte gå till parker, tivolin, gym eller offentliga bad.

   

   

  Fler notiser