Beslagen av fentanyl i USA 2022 är så stora att den sammanlagda mängden, 4,5 ton, räcker för att döda varenda amerikan

  21 december 2022, kl 14.15

  Drug Enforcement Administration (DEA), myndigheten för narkotikarelaterad brottslighet i USA, beskriver det synnerligen beroendeframkallande ämnet, som är 50 gånger starkare än heroin, som det dödligaste droghotet USA står inför.

  DEA säger att det mesta av fentanylen förs in i USA från Mexiko, och att de under 2022 beslagtagit mer än 4,5 ton av drogen, såväl som över 50 miljoner fentanylpiller som liknar olika receptbelagda smärtstillande medel. Det är mer än dubbelt så mycket som beslagen under 2021.

  Det mesta av drogen massproduceras på hemliga fabriker i Mexiko av Sinaloa- och CJNG-kartellerna, som importerar nödvändiga kemikalier från Kina. ”DEA:s högsta operativa prioritet är att besegra de två mexikanska drogkartellerna”, sa DEA-administratören Anne Milgram till BBC News.

  Av de mer än 100 000 amerikaner som dog av en överdos 2021 beror två tredjedelar av dödsfallen på fentanyl. Mängden som beslagtogs i år var tillräcklig för att döda alla 330 miljoner invånare i USA. Det är så kraftfullt att en dödlig dos är så liten att den utan problem får plats på spetsen av en penna.

   

   

  Fler notiser