Indisk kvinna som överlever tidigare syraattack kräver förbud mot internetförsäljning – minst 1 000 attacker 2017–2021

  21 december 2022, kl 18.30

  Den senaste attacken skedde i förra veckan, när två män på en motorcykel kastade syra på en 17-årig flicka på väg till skolan i Delhi. Gärningsmannen, en pojke under 18 år, köpte syran på internet. En övervakningsvideo delades flitigt, och väckte upprördhet i landet; nu vill många att internetförsäljningen ska stoppas.

  Det är sedan 2013 förbjudet för allmänheten att köpa syra över disk i Indien; enbart de som kan identifiera sig och har ett giltigt skäl kan göra sådana köp. Säljare är skyldiga att föra register över all försäljning.

  ”Syra kan förändra någons liv för alltid. Syra leder till livslång vanställdhet i ansiktet som orsakar funktionshinder”, säger Shaheen Malik, en överlevande och aktivist mot syraattacker, till Guardian.

  Enligt Asti, en organisation för de som överlevt syraattacker, genomfördes över 500 sådana attacker i Storbritannien 2018, ofta i gängkonflikter. Också Italien har liknande problem. Attackerna i södra Asien riktas främst mot kvinnor; 60 procent av dem rapporteras aldrig. Det handlar ofta om obesvarad kärlek, rasdiskriminering, religiösa konflikter och våld i hemmet.

   

   

  Fler notiser