2020 slog en meteorit ner utanför Enköping, men har markägaren eller meteoritjägarna rätt till den?

    21 december 2022, kl 11.19

    För två år sedan lystes himlen upp av ett mystiskt ljusfenomen, och nära byn Fjärdhundra utanför Enköping slog en meteorit ner. Det tog två veckor för geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist att hitta den 14 kilo tunga järnmeteoriten i ett skogsområde. Då började konflikten med markägaren.

    Marken där meteoriten landade tillhör greve Johan Benzelstierna von Engeström. Han sa tidigare till Aftonbladet att det är en del av allemansrätten att inte ta värdefulla ting från annans mark.

    Geologen Andreas Forsberg sa till Upsala Nya Tidning att ”Traditionellt sett har alltid upphittaren kunnat behålla meteoriter. Det borde vara allemansrätten som gäller, precis som att man får plocka enstaka stenar i naturen när man prospekterar efter malm.”

    Då en tydlig lagstiftning för äganderätten till meteoriter saknas gick frågan vidare till domstol. Och i går kom domen. Det blir meteoritjägarna som får rätt till meteoriten av järn, rapporterar P4 Uppland. Den har fram tills nu förvarats på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Båda parter har varit tydliga med att meteoriten ska förvaras på ett museum.

     

     

    Fler notiser