Barn så unga som 16 år kan snart ändra sitt kön lagligt i Skottland – behöver inte något tillstånd från sina föräldrar

    21 december 2022, kl 15.45

    16 år gamla skotska ungdomar kan snart starta processen med att lagligt byta kön utan tillstånd från sina föräldrar. Det sker efter att Skotska nationalistpartiet, SNP, blockerat ett försök att utesluta barn från en ny lag rörande transsexuella. Nu behövs heller inte en medicinsk diagnos för könsdysfori, något som tidigare krävts för att få ett intyg om vilket kön man egentligen har.

    Åtgärder för att förhindra att registrerade sexualförbrytare bedrägligt ansöker om att byta kön röstades också igenom. Det skedde trots farhågor om att lagstiftningen kan missbrukas av män som vill komma åt kvinnors utrymmen, skriver Daily Mail.

    Kritiker säger att den nya lagen kan uppmuntra ungdomar att genomföra oåterkalleliga medicinska procedurer de senare kan ångra. Den skotska regeringen anklagas också för att gynna sexualförbrytares rättigheter framför kvinnor, när anklagade för allvarliga sexualbrott byter kön innan rättegången.

    Parlamentsledamoten och aktivisten Maggie Chapman är en av de som ligger bakom det kontroversiella förslaget. Hon säger till kritikerna att de ”likställer transpersoner med sexförbrytare”.

     

     

    Fler notiser