Sebastian Greenwood erkänner ett av världens största bedrägerier någonsin – efter Onecoin väntar fängelse i många år

    20 december 2022, kl 14.30

    Östermalmsbon Sebastian Greenwood tog, tillsammans med bulgariska Ruja Ignatova, de som var intresserade av krypto med storm när de sålde valutan Onecoin. En som gick på bluffen var fotbollsklubben Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, som gick in med en miljoninvestering i klubbens namn.

    ”Det är inte ens ett företag i grund och botten. Det som höll igång verksamheten var att det var fler och fler personer som tryckte in pengar i det”, säger Totte Löfström till Breaket. Den norske kryptovalutaexperten Bjørn Bjercke slog tidigt larm kring Onecoin, och samlade i flera år bevis kring bedrägeriet.

    Greenwood greps 2018 i Thailand, och har suttit häktad sedan dess; han har erkänt. Åklagaren Damian Williams i New York beskriver fallet som ”ett av de största internationella bedrägerierna någonsin”. Om Greenwood fälls, så väntar upp till 20 år i amerikanskt fängelse.

    Kumpanen Ruja Ignatova hann 2017 sätta sig på ett flyg från Bulgarien till Grekland, och har inte setts till sedan dess. Hon finns nu på FBI:s topp tio-lista för efterlysta personer; hittelön på en miljon kronor utlovas.

     

     

    Fler notiser