Nu utreds möjligheten till bland annat visitationszoner i Sverige – ”det ska vara riktigt besvärligt att vara kriminell”

  20 december 2022, kl 16.00

  Regeringspartierna och SD höll i går en pressträff där ett nytt trygghetspaket kopplat till Tidöavtalet presenterades. ”Vi har lovat att göra vad som krävs för att bryta den kriminella utvecklingen”, sa statsminister Ulf Kristersson (M), rapporterar SVT Nyheter. Jimmie Åkesson (SD) sa att valrörelsens tal om paradigmskifte nu ska inledas.

  Arbetet med att utreda visitationszoner påbörjas ”snarast”; ett förslag ska presenteras inom tolv månader. ”Det ska vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige vi nu styr”, säger Jimmie Åkesson. Användandet av anonyma vittnen i svenska rättsprocesser ska också utredas; ett första förslag redovisas i oktober 2023.

  Ett system med kronvittnen och tidiga förhör ska analyseras. ”Den som har blivit vittne till ett brott måste kunna känna sig trygg”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

  Kommunerna avses få ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet, en annan remiss säger att socialtjänsten ska kunna agera för barn som fyllt tolv år, om föräldrarna av någon anledning säger nej. I dag kan det göras först vid 15 års ålder.

   

   

  Fler notiser