Politisk osäkerhet i Tunisien – parlamentets tidigare stängning ger endast 8,8 procents valdeltagande i det nya valet

  19 december 2022, kl 12.45

  1 055 självfinansierade kandidater tävlade om 161 platser i parlamentet. Många väljare var osäkra på vem som kandiderade, och ett antal valkretsar hade bara en enda kandidat på valsedeln. Vissa väljare var inte ens medvetna om att ett val pågick.

  Max Gallien, från den brittiska tankesmedjan Institute of Development Studies, säger till The Guardian att Tunisien var ”på väg att leverera det lägsta valdeltagandet av något val i modern global historia, med hälften av deltagandet av de tidigare rekordhållarna” – Haiti 2015 med 18 procent, och Afghanistan 2019 med 19 procent.

  Tunisiens konservativa president, Kaïs Saïed, saknade partipolitisk bakgrund när han 2019 bestämde sig för att ställa upp i presidentvalet. Han upplöste parlamentet i juli förra året, och införde istället en ny konstitution. Den minskar kraftigt inflytandet hos landets politiska partier, som han karakteriserade som folkets fiender.

  ”Från och med detta ögonblick betraktar vi Saïed som en olaglig president, och kräver att han avgår”, säger Ahmed Néjib Chebbi, ledaren för oppositionskoalitionen Nationella frälsningsfronten, till AFP.

   

   

  Fler notiser