Steven Spielberg säger att han ångrar den inverkan filmen Jaws har på boomen inom hajjakt – ”Jag beklagar verkligen”

    18 december 2022, kl 15.00

    Steven Spielberg lovade biobesökarna att de ”aldrig skulle gå ner i vattnet igen” efter att ha sett hans thriller Jaws (1975). Men regissören har avslöjat att han också är rädd för att ta ett dopp. I en intervju med BBC Radio 4 säger han ”Det är en av de saker jag fortfarande fruktar. Inte för att bli uppäten av en haj, men att hajar på något sätt är arga på mig för hur galna sportfiskarna blev efter 1975.”

    ”Jag beklagar verkligen, än i dag minskar hajpopulationen på grund av boken och filmen. Jag ångrar verkligen det.” Jaws, baserad på Peter Benchleys roman från 1974, omnämndes som ”den mest skrämmande filmen som någonsin gjorts.” Efter dess framgång blev jakt på hajar en populär sport, med tävlingar längs den amerikanska Atlantkusten.

    Förutom jakt bara för att det är roligt dör 100 miljoner hajar per år när deras fenor skärs av, för att sedan serveras som soppa för bättre bemedlade människor i främst Malaysia, Singapore och Kina. Enligt djurrättsorganisationen Shark Stewards importerar också USA hajfenor, som företrädesvis de med asiatiskt ursprung sedan sörplar i sig.

     

     

    Fler notiser