Fröken Frankrike 2023-tävlingen gör kosmetiska förändringar för att försöka mildra kritik – ”vit färg på en möglig vägg”

    18 december 2022, kl 13.30

    I går kväll kröntes den 18-åriga mediastudenten Indira Ampiot till fröken Frankrike 2023. Tävlingen bestod traditionsenligt av en parad med baddräkter, aftonklänningar och höga klackar, men i år gjorde man en stor satsning för att få bättre bemötande från de njugga kritikerna.

    I takt med tiden välkomnar man nu kvinnor äldre än 24 år, som numera också får ha barn, och man måste inte som tidigare vara minst 170 centimeter lång. Och även om man är tatuerad som Lisbeth Salander, så går det numera utmärkt bra att delta. Transpersoner som identifierar sig som kvinnor är också välkomna.

    Men tävlingen går fortfarande i skönhetens tecken: talang (oklart för vad) ger pluspoäng, kostymbytena är viktiga, liksom en slående posering och massor av taft. Vissa kritiker är fortsatt kritiska, bland annat feministgruppen Osez le féminisme. De kallade galans förändringar för ”vit färg på en möglig vägg”.

    Men årets fröken Frankrike, som under tävlingen uttalat sitt stöd för kvinnor med cancer, var nöjd med vinsten. Hon uppmanade Frankrike att vinna fotbolls-VM, och avslutade sitt tal med ”Heja, blå laget!”

     

     

    Fler notiser