Två tidigare upptäckta planeter utanför vårt solsystem består av vatten, säger forskare – men det är nog ångande varmt

    17 december 2022, kl 17.00

    Du har säkert hört talas om planetsystemet känt som Kepler-138, 218 ljusår från jorden i riktning mot stjärnbilden Lyran. En grupp av astrofysiker i Montreal meddelade i torsdags att två tidigare upptäckta planeter där, Kepler-138 c och d, sannolikt mest består av vatten.

    Planeterna är för nära sin stjärna för att ha en atmosfär som är svalare än vattnets kokpunkt, så det är ånga det handlar om. Inget för Kevin Costner, med andra ord. De är två av flera planeter som upptäcktes 2014, och nu tillkännager forskarna sina fynd i den vetenskapliga tidskriften Nature Astronomy.

    Teleskopen räcker inte till för att avgöra om det finns vatten eller inte, men det går att dra slutsatser genom jämförelser med liknande planeters storlek och massa. Forskarna kunde därför slå fast att planeterna uppfyller kriterierna för vatten.

    ”Det är det bästa beviset hittills för vattenvärldar”, säger Björn Benneke, medförfattare och professor i astrofysik vid universitetet i Montreal, i studien. ”När våra instrument och tekniker blir tillräckligt känsliga […] kan vi börja hitta många fler av dessa vattenvärldar.”

     

     

    Fler notiser