Styrde CIA Oswald? Sköt han president Kennedy? Släppta dokument ger bränsle till debatten om konspiration bakom mordet

  17 december 2022, kl 15.30

  I torsdags släppte USA:s nationalarkiv 13 173 tidigare hemligstämplade dokument relaterade till mordet på president John F. Kennedy, och erbjuder historiker och konspirationsjägare nya detaljer att utforska. Utgivningen är den första sedan Biden-administrationen publicerade 1 500 dokument förra året.

  Tjänstemän sa till Politico att det mest handlar om att hjälpa historiker att fylla i några av luckorna kring en vändpunkt i amerikansk historia, och undersöka varför regeringen varit så ovillig att släppa alla dokument.

  Det hindrar inte JFK-akademiker att komma med kritik, skriver Daily Mail. En av dem är Jefferson Morley från Mary Ferrell Foundation, som stämt Biden-administrationen för att få dem att släppa alla filer. Han säger att nyckelfrågorna om CIA:s affärer med Lee Harvey Oswald innan han mördade president John F. Kennedy fortfarande inte besvarats.

  Morley, tidigare reporter på Washington Post, tror att det mest handlar om skadekontroll för CIA och deras eventuella inblandning med Oswald. ”Var det ett försök att manipulera Oswald som en del av en konspiration för att döda presidenten?”

   

   

  Fler notiser