Drygt tre månader efter valet 2022 fick till slut lottning avgöra vem som ska styra i Hällefors – SD har vågmästarroll

    16 december 2022, kl 12.30

    Vilka ska styra Hällefors till nya framgångar de kommande fyra åren? Högerblocket (M, C och Grythyttelistan), eller de till vänster (S och V)? De fick 13 mandat var i kommunfullmäktige efter valet – SD fick med sina fem mandat en vågmästarroll.

    Efter viss dramatik under mötet i onsdags meddelade SD att de skulle rösta för Annalena Järnberg (S) som kommunstyrelsens ordförande. Men de sa också att Cecilia Albertsson (M) skulle bli vice ordförande. I pausen innan omröstningen hade de något överraskade politikerna en del att fundera på.

    Inget av blocken gick med på SD:s förslag. I och med det fanns bara en sak att göra: att låta lotten bestämma vem som skulle få posten som ordförande i kommunstyrelsen; Annalena Järnberg.

    ”Att lotten ska avgöra, det är första gången det hänt i den här kommunen”, sa Annalena Järnberg till SVT Nyheter. ”Jag tycker att det är djupt olyckligt att man låter lotten avgöra ett så här viktigt val”, säger Cecilia Albertsson, lokal partiordförande. Albertsson säger vidare att S bara har en valteknisk samverkan med V, och inte alls samarbetar med varandra i politiska frågor.

     

     

    Fler notiser