Danmarks nya mittenregering planerar reformer, bland annat ryker en helgdag som ska hjälpa till att finansiera försvaret

  16 december 2022, kl 16.30

  Efter rekordlånga förhandlingar presenterade statsminister Mette Frederiksen (S) på onsdagen Danmarks nya mittenregering, bestående av Socialdemokratiet, Moderaterne och liberala Venstre. Det blir fler anställda i sjukvården, skatten sänks för stora grupper samtidigt som reseavdraget sänks. Försvaret ska få mer pengar, och de ska rulla in genom att Danmark får en helgdag mindre, skriver News Øresund.

  Det tog sex veckor att få till en ny regering, och nu är det dags att kavla upp ärmarna. De planerade skattesänkningarna finansieras genom ett sänkt reseavdrag. Dessutom införs ett skattestopp; om skatten i framtiden höjs på ett område, så måste det följas av sänkt skatt på ett annat.

  Välfärden ska bli mindre reglerad och omfattningen av den statliga tillsynen ska minska, där enskilda chefer får större makt över sin verksamhet.

  För att snabbare nå målet om att två procent av BNP ska läggas på försvaret görs flera stora satsningar. Bland annat upphör store bededag (stora bönedagen), som firades fjärde fredagen efter påsk. I och med det har Danmark nu blott elva officiella helgdagar, mot Sveriges 13.

   

   

  Fler notiser