35 procent av avrättningarna i USA i år misslyckas – delstater hänvisar till sekretess för att undvika ansvarsskyldighet

    16 december 2022, kl 15.00

    Death Penalty Information Center (DPIC) delar studier och rapporter om dödsstraffet i USA; årets rapport visar att 7 av 20 avrättningsförsök var synbart problematiska. Problem med att säkra en ven för att injicera den dödliga drogen skedde i flera fall, vilket ledde till att advokater beskrev processen som en form av tortyr.

    ”Efter 40 år har delstaterna visat sig oförmögna att utföra dödliga injektioner utan risk att det misslyckas”, säger Robert Dunham, vd för DPIC. ”Familjerna till offer och fångar, andra avrättningsvittnen och fängelsepersonal bör inte utsättas för traumat av en avrättning som går illa”, skriver The Guardian.

    I maj slutade en avrättning i Arizona med att bödlarna gjorde ett snitt i fångens ljumske för att kunna göra injektionen. En månad senare fick en annan dödsdömd fånge ge råd till personalen i Arizona hur de skulle kunna hitta en lämplig ven i hans kropp.

    Delstaterna som hade problem med avrättningarna hänvisade till sekretess för att undvika ansvarsskyldighet. Dessutom införde Idaho, Florida och Mississippi nya lagar som ytterligare döljer hur avrättningar utförs.

     

     

    Fler notiser