Minst 22 personer dör i två indiska byar efter att ha druckit giftig alkohol, och flera andra har lagts in på sjukhus

  15 december 2022, kl 15.15

  Tidigare i dag uppgav indiska myndigheter att 22 människor i två byar avlidit efter att ha druckit sprit spetsad med metanol. Tre dog på väg till sjukhuset, och andra dog medan de behandlades. Lokala medier säger att 31 personer har avlidit.

  Byarna ligger i delstaten Bihar, där försäljning och konsumtion av alkohol är förbjuden. ”Vi har arresterat över ett dussin sprithandlare, och fängslat några andra”, sa polisens talesman Santosh Kumar till AFP. Förbudet i delstaten förespråkades av lokala kvinnor, och syftade till att bekämpa alkoholism och våld i hemmet.

  Men förbuden leder ofta till en blomstrande svart marknad för billig alkohol, tillverkad i enkla destillerier vars produkter dödar hundratals människor varje år. För att öka styrkan på den olagliga spriten tillsätts ofta metanol, vilket kan orsaka blindhet, leverskador och dödsfall.

  Enligt International Spirits and Wine Association of India dricker befolkningen på 1,4 miljarder människor uppskattningsvis fem miljarder liter alkohol varje år. 40 procent av produktionen kommer från mindre, lokala illegala tillverkare.

   

   

  Fler notiser