Nej, men titta, ormar har en klitta! Forskare övervinner ”massivt tabu”, förklarar att ormar också kan ha roligt

  14 december 2022, kl 13.45

  Ormhonor har en klitoris, kommer forskare fram till efter att för första gången studerat djurets könsorgan i detalj. Studien kritiserar den jämförelsevis begränsade forskningen om kvinnliga könsorgan.

  Studiens huvudförfattare, doktoranden Megan Folwell vid Adelaides universitet, Australien, säger att ”ett massivt tabu kring kvinnliga könsorgan” var en potentiell faktor till varför ormars klitorisar inte beskrivits tidigare. ”Jag tror att det är en kombination av att inte veta vad man ska leta efter, och att inte vilja”, säger Folwell i studien som publicerats i Proceedings of the Royal Society B.

  Ormhanar och ödlor är kända för att ha hemipenisar, ett par penisar som vänds utanför kroppen under reproduktion. Studien tyder på att könsorganen ”har funktionell betydelse vid parning”.

  Studien fann att hemiklitorisarna består av erektil vävnad som sannolikt sväller med hjälp av blodtillförsel, såväl som nervknippen som ”kan tyda på taktil känslighet, liknande däggdjursklitoris”, säger forskarkollegan Jenna Crowe-Riddell, vid universitetet i La Trobe. ”Varför skulle det inte vara för nöjes skull?”

   

   

  Fler notiser