Albaniens sista restaurangbjörn får efter 20 år sin frihet och slipper locka fler gäster – flyttas till naturreservat

    15 december 2022, kl 13.45

    Mark, en 24-årig brunbjörn, är den sista av restaurangbjörnarna som under decennier fått tillbringa sina liv i små burar för att underhålla restaurangbesökarna i Albaniens huvudstad Tirana. I fredags släpptes han fri tack vare en kampanj från djurskyddsgruppen Four Paws.

    Mark nådde sitt nya hem i ett österrikiskt naturreservat, där veterinärer tog hand om hans spruckna tänder. Nu har han en stor naturlig inhägnad med buskar, träd och möjlighet att övervintra. Han kan till slut få lämplig mat för att få bukt med den kraftiga övervikten.

    Restaurangen bytte ägare för ett år sedan; de nya ägarna valde att lämna över Mark efter påtryckningar från djurskyddsgruppen. Mer än 30 björnar som hållits i fångenskap vid restauranger och andra offentliga platser i Albanien har räddats sedan 2015, skriver Daily Mail.

    Enligt albansk lag är det förbjudet att fånga vilda djur, men om djuren föds i fångenskap, så är det helt okej. Kampanjgruppen arbetar nu för att ändra lagen, få Albanien att inrätta en egen fristad för vilda djur med lämpliga förhållanden, och få ett slut på den växande illegala handeln med vilda djur.

     

     

    Fler notiser