Vildsvinsstammen växer, men ingen i Kronoberg vill ta hand om köttet – inga ansökningar om länsstyrelsens miljoner

    13 december 2022, kl 18.48

    Under 2000-talet har vildsvinsstammen i Sverige vuxit rekordsnabbt, och myndigheterna försöker göra jakten mer attraktiv bland jägarna. Men när man väl har pangat ett vildsvin är reglerna tydliga: det nedlagda djuret måste passera en hanteringsanläggning innan köttet kan säljas till konsument. Men någon sådan anläggning finns inte i Kronobergs län.

    I somras gick myndigheten därför ut med att företagare kunde få upp till 600 000 kronor om de investerade i nödvändiga anläggningar. Men inget företag i Kronoberg har vänt sig till länsstyrelsen för att ta del av pengarna, rapporterar SVT Nyheter.

    ”Det behövs för att vildsvinsköttet ska nå ut till konsumenten, och vi måste balansera vildsvinsstammen”, säger Stefan Carlsson, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen. ”Det är småföretag och jägare som är målgruppen.”

    Det finns totalt 2,5 miljoner kronor avsatta till investeringsstödet, och myndigheten förlänger nu ansökningstiden till 23 december. ”Är det ingen som har sökt till dess kommer pengarna som är öronmärkta till detta användas till annat. Det är inte möjligt att förlänga mer”, säger Carlsson.

     

     

    Fler notiser